Ongezonde negatieve emoties

Ongezonde negatieve emoties
15 maart 2018 Hans Le Roux

Best een rare titel eigenlijk. Ongezonde negatieve emoties. Want negatieve emoties zijn toch altijd ongezond? Of ligt het genuanceerder? Onderstaand ga ik in op het onderscheid tussen gezonde en ongezonde negatieve emoties.

Gezonde negatieve emoties hebben een doel

Gezonde negatieve emoties zetten je in beweging. Bijvoorbeeld als je teleurgesteld bent omdat je gezakt bent voor je examen. De teleurstelling voelt niet prettig, maar zetten je er wel toe om na te gaan waarom je bent gezakt. Zo is het ook met bezorgdheid. Je bent als ouder vaak bezorgd als je kind voor het eerst alleen naar school fietst. Door bezorgdheid leer je je kind hoe het zo veilig mogelijk naar school kan fietsen.

Ook verdriet is een (soms zelfs heftige) negatieve en onplezierige emotie. Maar het heeft wel als doel om te kunnen verwerken. Zoals bij een verbroken relatie of het verlies van een dierbare.

Ongezonde negatieve emoties zetten je vast

Ongezonde negatieve emoties leiden tot verstarring, verharding en zelfs tot apathie. Een ongezonde tegenhanger van ‘teleurstelling’ is ‘schaamte’ of ‘schuld’. Schaamte of schuld zijn vaak het resultaat van gedachten als: ‘ik kan ook niets’, of ‘ik deug nergens voor’. Schaamte en schuld zijn emoties die een negatief effect hebben op je zelfvertrouwen en je zelfrespect. En zonder zelfvertrouwen en zelfrespect kom je niet gemakkelijk in beweging.

De ongezonde kant van bezorgdheid is angst. Angst wordt niet voor niets een slechte raadgever genoemd. Bij angst kan je vaak niet meer logisch nadenken. Je verstart en kunt alleen maar afwachten tot de ramp zich gaat voltrekken. Angst is vaak het gevolg van gedachten als: ‘ik kan niet tegen onzekerheden’ en ‘het is een ramp als dit gebeurt’.

Een depressie is de ongezonde emotie van verdriet. Met een depressie ben je helemaal lamgeslagen en dat kan leiden tot apathie. Een depressie is dikwijls het gevolg van gedachten als ‘dit komt nooit meer goed’ en ‘het leven heeft voor mij helemaal geen zin meer’.

Ongezonde emoties en belemmerende gedachten

Ongezonde negatieve emoties zijn het gevolg van belemmerende of irrationele gedachten. Want hoe rationeel is de gedachte dat je niets kunt, dat er daadwerkelijk zich een ramp gaat voltrekken en dat iets nooit meer goed gaat komen? Als je erover nadenkt is de conclusie, dat de rationaliteit bij dergelijke gedachten vaak ver te zoeken is.

Deze conclusie houdt ook in dat door meer rationeel te denken, dat je ongezonde negatieve emoties kunt ombuigen in gezonde. Wil je meer hierover weten, neem dan eens een kijkje op mijn site www.ontspannenomgaanmetstress.nl of neem vrijblijvend contact met mij op.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*