Zingeving als medicijn tegen ongezonde stress

Zingeving als medicijn tegen ongezonde stress
12 juni 2018 Hans Le Roux

Zingeving en mentale vitaliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Regelmatig bezig zijn met dingen waar je goed in bent en waar je hart ligt geven energie en maken je veerkrachtig. Zowel in privé als op je werk. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Zingeving en levensaspecten

Zingeving oftewel het antwoord weten op de vraag ‘wat maakt het leven voor mij de moeite waard’ is voor ieder mens verschillend. Wel zijn er enkele belangrijke levensaspecten die het gevoel van zin en nut versterken. Dit zijn:

  • Vrijheid. Je voelt je vrij keuzes te maken die echt bij je passen. Hierdoor voorkom je een gevoel van machteloosheid of zelfs zinloosheid.
  • Zelfverwezenlijking. Je bent bezig met dingen waar je goed in bent en leuk vindt. Hierdoor versterk je jouw zelfvertrouwen en kom je goed in je kracht te staan.
  • Verbinding en participatie. Je hebt het gevoel ergens bij te horen. Een zeer belangrijke factor die zin geeft aan je bestaan.
  • Erkenning. Als ‘bewijs’ voor het zelfbeeld is het belangrijk dat je zo nu en dan hoort dat je iets goed kunt of bijzonder bent voor iemand.

Passies en talenten

Zingeving heeft veel van doen met passie en talenten zoals uit het levensaspect ‘zelfverwezenlijking’ blijkt. De vraag hierbij is welke unieke talenten jij hebt. Een eenvoudige vraag die dikwijls niet zo gemakkelijk is te beantwoorden.

Want in ons dagelijkse leven zijn we vooral gefocust op de dingen die niet goed gaan. Uit een vorm van faalangst zijn we bescheiden over onze talenten en sterke punten. In plaats van onze sterke punten te versterken, stoppen we veel energie in het bijschaven van onze zwakke punten!

Ook leidinggevenden hebben regelmatig de neiging de nadruk te leggen op de zwakke punten. En wees eens eerlijk. Bij het scannen van het rapport van je zoon of dochter kijk je toch ook eerst naar de onvoldoendes?

Welke talenten heb jij?

Aanwijzingen voor je talenten zijn:

  • Het vermogen om iets snel onder de knie te krijgen. Pas door met iets nieuws in aanraking te komen kom je er achter dat je er talent voor hebt. Een mooi voorbeeld is de schilder Henry Matisse die voor zijn twintigste nooit had geschilderd. Pas toen hij een verfdoos kreeg veranderde zijn leven radicaal.
  • Activiteiten waarbij je lange tijd geconcentreerd bent en waarbij je de wereld om je heen en de tijd helemaal vergeet.
  • Sterke verlangens naar activiteiten uit je jeugd kunnen een aanwijzing zijn voor een talent. Verschillende virtuozen als Beethoven en Mozart schreven al op jonge leeftijd hun eerste composities. En Max Verstappen wilde als kleuter al met alle geweld karten.
  • De wijze waarop je reageert op spontane en onverwachte gebeurtenissen. Misschien heb jij het talent op een natuurlijke wijze de leiding te nemen bij onverwachte gebeurtenissen. Of je ziet kansen die een ander niet ziet.
  • Natuurlijk is het ook mogelijk een test te doen of een coach in de arm te nemen bij de zoektocht naar jouw talenten.

Meer weten?

Meer weten?Neem dan een kijkje op de site www.ontspannenomgaanmetstress.nl.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*