Hoop op verandering door de waarde van weerstand

Hoop op verandering door de waarde van weerstand
16 juli 2018 Hans Le Roux

Zo verandert er nooit wat!

“Dat is toch niet normaal?” verzuchtte onlangs een cliënte. “Ik weet heel goed dat mijn gedrag mij nergens brengt en toch blijf ik maar vastzitten in mijn oude patronen. Weten dat iets niet goed is en toch hiermee doorgaan. Zo verandert er nooit wat!”

Als coach was het zeer verleidelijk samen met mijn cliënte de voordelen van het veranderen te bespreken. Toch heb ik hiervoor niet gekozen omdat:

  • Zij zich niet gehoord voelt ten aanzien van de ervaren weerstand. Met als mogelijk effect een welles-nietes spelletje en nog meer weerstand.
  • Voorbijgegaan wordt aan belangrijke functies van weerstand in een veranderingsproces.

Weerstand is een normaal onderdeel van een veranderingsproces

Weerstand heeft een belangrijke reden in het functioneren van een mens. Zonder weerstand zouden we te gemakkelijk van gedachten en gedrag veranderen en ontstaat er chaos. Door weerstand als een normaal onderdeel van een veranderingsproces te zien kan je:

  • Een goede vergelijking maken tussen de oude en de nieuwe situatie. Door na een verandering even terug te vallen in oude gedachten en gedrag is een goede vergelijking te maken tussen de oude en gewenste situatie.
  • Met kleine stapjes experimenteren met veranderingen die grenzen aan het oude gedrag waardoor je zelfvertrouwen toeneemt.

De waarde van weerstand

In plaats van te wijzen op de voordelen van veranderen heb ik tegen mijn cliënte gezegd dat weerstand een heel logisch en normaal verschijnsel is bij veranderen. Immers, veranderen doe je niet zomaar, dat wil je zorgvuldig doen.

Bovendien hebben oude patronen een goede bedoeling. Ze beschermen tegen vervelende situaties en gevoelens. Zo concludeerde mijn cliënte dat ze met haar oude patronen zich beschermde tegen het gevoel van ‘niet goed genoeg gevonden te worden’.

Heel mooi was te zien dat deze conclusie uiteindelijk leidde tot de coachvraag: hoe kan ik beter vertrouwen op mijn talenten? Een prachtig voorbeeld van ‘hoop op verandering door de waarde van weerstand’!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*