De kracht van acceptatie van je pijn

De kracht van acceptatie van je pijn
19 december 2018 Hans Le Roux

De reclame maakt er dankbaar gebruik van. Je hebt pijn en door het afnemen van het product wordt je probleem opgelost. Ook onze menselijke geest is gericht op het verminderen van pijn. Dit is het gevolg van miljoenen jaren evolutie waarbij onze geest ons waarschuwt voor gevaren en wijst op kansen. En hiermee de kans op overleven vergroot.

Het ligt dan ook voor de hand dat je onder aanvoering van je geest geneigd bent oplossingen te zoeken voor pijn. Helaas komt het voor dat er geen of geen structurele oplossing is. Denk aan chronische pijn, maar ook pijn in de vorm van vervelende gedachten, herinneringen of gevoelens als gevolg van verlies of tegenslag.

Dan rest acceptatie van je pijn. Maar zo gemakkelijk is dit niet.

Je geest wringt zich in allerlei bochten  

Want accepteren van je pijn vindt je geest heel moeilijk. En jij merkt dit door pijn in de vorm van steeds terugkerende nare of vervelende gedachten en gevoelens. Waarop jij vervolgens reageert door hard werken, uitstelgedrag, situaties vermijden, piekeren en bagatelliseren. Of zelfs door over te gaan tot schadelijk gedrag zoals zelfbeschadiging en gebruik van verdovende middelen.

Maar het stil krijgen van je geest lukt niet. En hoe harder je er tegen verzet, hoe meer energie en plezier je in je leven kwijtraakt. En dan is het wijs te realiseren dat je verzet zinloos is. Metaforisch gezien is het dan verstandiger met de stroom mee te drijven dan er tegen in te zwemmen. Want hiermee vergroot je de kans om op enig moment ergens anders de kant te bereiken in plaats van door uitputting te verdrinken.

Klinkt logisch, maar hoe accepteer je dan?

De kern is te accepteren dat het leven nu eenmaal gepaard gaat met pijnlijke emoties, herinneringen, gedachten en lichamelijke pijn. En te weten dat het leven ook veel zinvolle momenten kent.

Je hebt helemaal gelijk dat door acceptatie je pijn niet is opgelost. Maar er ontstaat wel ruimte en energie een zo zinvol en betekenisvol mogelijk leven te leiden.

De kracht van acceptatie ervaar je bijvoorbeeld door:

  • Anders om te leren gaan met gedachten met een negatieve lading. Waardoor je gaat inzien dat je gedachten lang niet altijd overeenkomen met de realiteit.
  • Afstand te leren nemen van de stem van je geest. Bijvoorbeeld door je te realiseren dat je geest het goed bedoelt.
  • Het richten van je aandacht op het hier-en-nu door middel van eenvoudige meditatietechnieken. Hierdoor krijg je meer oog voor al het mooie om je heen.
  • Het leven naar je persoonlijke waarden waardoor je ondanks je probleem toch meer zinbeleving ervaart.

 

 

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*