Zelfmanagement bij vitaal en gezond ouder worden is vooral een mentale kwestie

Zelfmanagement bij vitaal en gezond ouder worden is vooral een mentale kwestie
3 december 2019 Hans Le Roux

Door de vergrijzing en hogere levensverwachting stijgen de pensioenleeftijd en zorgkosten. Hierdoor neemt het belang van vitaal en gezond ouder[1] worden toe.

In een ideale situatie beschikken werkenden en burgers over zelfmanagement als het gaat om hun vitaliteit en gezondheid. Ze hebben dan bijvoorbeeld een gezonde leefstijl en beschikken over veerkracht en aanpassingsvermogen.

Zelfreflectie, veerkracht, aanpassingsvermogen en handelingsvaardigheid

Zelfmanagement bij vitaliteit en gezondheid heeft te maken met zelfkennis, doelen stellen, leefstijl, zin- en betekenisgeving, emotieregulatie, (zelf)acceptatie, zelfontwikkeling en succesvol actie ondernemen[2]. Daarmee is zelfmanagement bij vitaal en gezond ouder worden naast gedrag dus vooral een mentale kwestie.

Workshop Mentale Vitaliteit

Als vitaliteits- en mental coach valt mij op dat cliënten vaak pas actie ondernemen bij serieuze mentale problemen. Daarom heb ik onlangs onder het mom van ‘je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’ de laagdrempelige workshop ‘mentale vitaliteit’ ontwikkeld.

Het doel van deze workshop is zelfmanagement van deelnemers te versterken en hierdoor bij te dragen aan hun vitaliteit en gezondheid. Voor werkenden draagt de workshop ook bij aan duurzame inzetbaarheid.

Onderwerpen die tijdens de workshop aan de orde komen zijn:

  • Bewustwording, acceptatie en loslaten van eigen gedachten en overtuigingen die zelfmanagement bij vitaliteit en gezondheid in de weg staan.
  • Bewustwording van persoonlijke waarden en hiernaar handelen.

De workshop is gebaseerd op ACT (Acceptance & Commitment Therapy) en mijn ervaring als coach. Het aantal deelnemers bedraagt maximaal 8. De workshop wordt in-company gegeven en duurt een dagdeel. Het tarief is € 75 ex btw per deelnemer.

 

 

[1] Vitaliteit bestaat uit energie, motivatie en veerkracht en is hiermee belangrijk voor gezond ouder worden en duurzame inzetbaarheid op het werk. Hulpbronnen van vitaliteit zijn een gezonde leefstijl, verstandig omgaan met emoties en gedachten, sociale omgang met anderen en zingeving en -beleving.  Omdat vitaliteit niet afhankelijk is van iemands leeftijd is gekozen voor ‘ouder’ in plaats van ‘oud’.

[2] Volgens de oratie van De Lange (2019) is zelfmanagement de mate waarin iemand:

  • Zelfreflectief vermogen heeft. Dit houdt onder andere in dat iemand beschikt over zelfkennis, -vertrouwen en -bewustzijn, plannen kan maken om doelen te bereiken en hierop kan monitoren en evalueren.
  • Over veerkracht en adaptief vermogen beschikt. Hierbij is te denken aan het verstandig omgaan met emoties en gedachten, (zelf)acceptatie, betekenis- en zingeving, leefstijl, wijsheid en zelfontwikkeling.
  • Over zelfeffectiviteit en handelingsvaardigheid beschikt. Het gaat hierbij dus om het succesvol realiseren van plannen.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*