Met mentale veerkracht heb je goud in handen

Met mentale veerkracht heb je goud in handen
20 december 2019 Hans Le Roux

Met ons psychisch welbevinden is het in Nederland niet zo best gesteld. We zien een stijging van het aantal mensen met burn-out klachten. Ook onder jongeren. Zo’n achthonderdduizend Nederlanders slikken antidepressiva en ongeveer een miljoen Nederlanders kampt met angstgevoelens.

Maar er is nog iets dat opvalt. We maken ons massaal zorgen over de toekomst door alle negatieve berichten over het klimaat, aanslagen, overbevolking en toenemende polarisatie. Geen wonder dat dit allemaal negatief uitwerkt op ons psychisch welbevinden. Toch?

Nou, deels. Ons psychisch welbevinden wordt zeker beïnvloed door hetgeen we in ons leven meemaken. Het leven gaat nu eenmaal niet altijd over rozen. Soms hebben we te maken met serieuze narigheid of botte pech waar we geen of nauwelijks invloed op kunnen uitoefenen. Ook dragen alle sombere berichten in de media niet bij aan ons psychisch welbevinden. De mens heeft nu eenmaal de neiging negatieve berichten beter te onthouden dan positieve.

Onze manier van denken speelt een belangrijke rol bij mentale veerkracht

Maar ons psychisch welbevinden wordt gelukkig ook bepaald door onze mentale veerkracht. Onze manier van denken speelt hierbij een belangrijke rol.

Zoals de Griekse filosoof Epictetus in de oudheid al stelde ‘zijn het niet de dingen zelf die de mensen van streek maken, maar hun gedachten erover’. Gedachten (en overtuigingen) waar we ons overigens vaak niet bewust van zijn. Zoals: ‘ik moet het goed doen’, ‘mensen kan je niet vertrouwen’, ‘dit zou me niet mogen overkomen’, ‘ik kan niet leven met onzekerheden’. Ervan bewust zijn dat wij niet onze gedachten zijn, versterkt onze mentale veerkracht.

Onze mentale veerkracht kunnen we ook versterken door onze emoties beter te begrijpen, onze talenten te gebruiken, compassievol om te gaan met onszelf en betekenisvolle relaties aan te gaan.

Als we dit allemaal zouden doen dragen we samen bij aan een wereld met meer plezier, tevredenheid, liefde, dankbaarheid, motivatie en aandacht voor elkaar.

Hierover door mijmerend hebben we met mentale veerkracht goud in handen.

Fijne feestdagen en een rijk en zinvol 2020!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*