De kracht van waarden in bizarre tijden

De kracht van waarden in bizarre tijden
27 maart 2020 Hans Le Roux

Ik denk dat je ze in deze bizarre tijd wel herkent. Gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid, kwetsbaarheid en misschien ook verdriet en angst. Geen fijne gevoelens.

Maar ook gevoelens die je duidelijk proberen te maken wat voor jou belangrijk en waardevol is. Door er naar te luisteren (en dus niet te onderdrukken) leggen ze als het ware je waarden bloot.

Het leven en handelen naar je waarden heeft een aantal grote voordelen. Je waarden geven namelijk stabiliteit en richting aan je leven. Hierdoor kan je zelfbewuster reageren op moeilijke situaties en tegenslagen. Eigenschappen die in deze tijd enorm goed van pas komen.

Dit werkt het best als je je beperkt tot twee kernwaarden. Anders loop je de kans dat een lange en weinigzeggende lijst ontstaat waardoor je juist geen richting en stabiliteit ervaart. Je zult dus keuzes moeten maken. Neem hiervoor dan ook de tijd.

Zelf kwam ik na wikken en wegen tot de kernwaarden ‘vertrouwen’ en ‘samenwerken’. Met deze kernwaarden voel ik mij en ben ik op mijn best. Deze waarden gebruik ik voor lastige situaties en geven me houvast in deze lastige tijd.

Ik vertrouw bijvoorbeeld op de mensen die namens overheid, wetenschap of ervaringskennis informatie en advies verstrekken over Corona. Als onderdeel van ‘samen’ heb ik mijn eigen (onrust)gevoelens kunnen delen met anderen. Ook heb ik door mijn blogs en gesprekken anderen een steuntje in de rug kunnen geven.

Je eigen kernwaarden bepalen

Maak een top 10 van je belangrijkste waarden. Kies uit deze lijst jouw twee allerbelangrijkste waarden. Je zult merken dat je de overige acht waarden kunt toetsen aan deze twee kernwaarden. Mijn kernwaarden ‘vertrouwen’ en ‘samenwerking’ zie ik terug in andere voor mij belangrijke waarden als plezier, groei, gezondheid en eerlijkheid. Voor inspiratie zijn via Google tal van lijsten te vinden met mogelijke waarden.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*