Ik wil mezelf zijn, want dan ben ik op mijn best

Ik wil mezelf zijn, want dan ben ik op mijn best
10 juli 2020 Hans Le Roux

Gisteren las ik een indrukwekkende en moedige bijdrage van één van mijn LinkedIn connecties. Zij schreef dat ze 25 jaar lang suïcidaal en chronisch depressief is geweest en dat ze ‘nu dood geweest was door euthanasie als ze niet die ene behandelaar was tegengekomen die haar zag als mens.’

Haar levensverhaal met anderen delen vond ze ontzettend spannend. Een levensverhaal ‘dat door alle taboes en stigma’s zo lang mogelijk verborgen moest worden en zeker niet in alle heftigheid naar buiten kon, als ik nog kansen wilde maken in de maatschappij.’

Maar schreef ze: ‘Ik wil mezelf zijn, want dan ben ik op mijn best. Natuurlijk is ‘ex-psychiatrisch patiënt’ een scherp aangezette term wat niets over mijn ‘nu’ zegt. Want nu ben ik gewoon Linda die trots, moeder, vriendin, codirecteur, politiek actief, inwoner van Oost Gelre en maatschappelijk betrokken is.’

Het levensverhaal van Linda geeft een aantal fantastische aanknopingspunten als het gaat om vitaliteit. Vitaliteit betekent: je energiek voelen, gemotiveerd zijn om doelen te halen en beschikken over veerkracht als het tegenzit.

Ik wil mezelf zijn, want dan ben ik op mijn best

Een belangrijke bron voor vitaliteit is ‘leven in overeenstemming met je persoonlijke behoeften’. Persoonlijke behoeften ook wel persoonlijke waarden genoemd, gaan over alles wat jij belangrijk vindt in je leven. Leven en handelen naar je behoeften heeft grote voordelen. Het geeft stabiliteit en richting aan je leven. Hierdoor kan je bijvoorbeeld zelfbewuster reageren op moeilijke situaties en tegenslagen.

Mijn levensverhaal

De manier waarop je jezelf beschrijft heeft veel invloed op je vitaliteit. Je vitaliteit vermindert als je jouw identiteit te sterk verbindt met je levensverhaal. Iemand die bijvoorbeeld zijn identiteit koppelt aan het verhaal dat hij manager is, kan in een crisis raken als hij zijn baan verliest.

Een goed ontwikkelde identiteit is flexibel. Dit houdt in dat je identiteit niet teveel gehecht is aan je verhaal. Linda doet dat heel mooi door aan te geven dat zij veel meer is dan een ‘ex-psychiatrische patiënt’.