Jullie kunnen mooi praten, maar ik doe het niet!

Jullie kunnen mooi praten, maar ik doe het niet!
31 juli 2020 Hans Le Roux

Bijna 25 jaar geleden zijn bij mij twee verstandskiezen getrokken. De ingreep zelf en de naweeën ervan waren bepaald geen pretje.

De kies in de bovenkaak werd snel en zonder moeite verwijderd. De kies er onder echter was een heel ander verhaal.

Ik hoor nog het gekraak, het stukboren van stukken kies en de afgemeten doceerstem van de chirurg naar zijn publiek van meekijkende artsen in opleiding: ‘Dit even stukboren …… dan nu een tang voor dit stukje …….. zoals u ziet moet ik hier toch wat dieper gaan ……’

Aan het eind werd de wond in mijn mond gehecht en kreeg ik het advies een paracetamol te slikken bij napijn.

Napijn. Dat heb ik geweten. Ik kon een aantal dagen van de pijn nauwelijks eten, slapen en praten. Nog steeds proef ik die vreselijk smaak toen de gehechte wond de derde dag openbarstte.

Ik doe het niet!

Angst voor de tandarts heb ik er gelukkig niet aan overgehouden. Wel had ik me heilig voorgenomen de overige twee verstandskiezen te laten zitten. Iedere keer als de tandarts of de mondhygiëniste me wees op het belang van het weghalen van deze kiezen kwam de herinnering van toen weer boven. Jullie kunnen mooi praten dacht ik dan, maar ik doe het niet!

Hoe ik door mijn eigen angst heen ging

Toch heb ik vanochtend een afspraak gemaakt met de kaakchirurg voor het trekken van de resterende verstandskiezen.

Wat de doorslag heeft gegeven is het besef dat niet de ingreep zelf me bang maakte, maar juist mijn gedachten erover.

Gedachten die me steeds rampscenario’s voorspiegelden (‘weet je nog van toen’) waardoor ik geen nieuwe afspraak durfde te maken. Overtuigende gedachten die toen ik ze wat beter bekeek, tal van denkfouten en misplaatste overtuigingen bevatten. Want:

  • Hoe zeker is het dat de situatie van toen zich precies herhaalt?
  • In het hier-en-nu voel ik echt geen pijn.
  • Waarom zou ik niet wat fysieke pijn en spanning mogen ervaren tijdens en na de ingreep?

Wil jij ook verstandig om leren gaan met je gedachten en gevoelens? Neem dan vrijblijvend contact met me op via info@ontspannenomgaanmetstress.nl