Ik schaamde me diep

Ik schaamde me diep
30 oktober 2020 Hans Le Roux

Ik weet het nog heel goed. De zomer van 1987 toen ik mijn eerste auto kocht. Een wit 205-je. De brede grijns op mijn gezicht toen ik trots met het karretje naar mijn toenmalige vriendin reed. Maar ook de geweldige afknapper toen ik binnen vijf minuten een aanrijding veroorzaakte ……..

Ik zie me nog witheet van woede uit mijn auto stappen. Stampvoetend midden op het kruispunt en wat schaamde ik me daarna.

In mijn coachpraktijk vertel ik deze anekdote ook wel eens. Dan vraag ik mijn cliënt naar de logica van mijn gevoelens en gedrag na de aanrijding. Bijna altijd krijg ik te horen dat mijn schaamte en woede van destijds logisch zijn.

Maar die logica is ver te zoeken. Want dan zou iedereen in een vergelijkbare situatie ook stampvoetend op het kruispunt hebben gestaan en zich diep schamen. Dan zou, als je het breder trekt, iedereen op dezelfde manier reageren op tegenslag of lastige situaties.

Kennelijk bepaalt niet alleen de tegenslag of lastige situatie je gevoelens en je reactie, maar zijn er nog andere krachten in het spel. Die krachten zijn je gedachten en overtuigingen.

A + B = C

Het verband tussen situatie, gedachten, gevoelens en gedrag is samen te vatten in de simpele formule A + B = C.

Hierbij staat de A voor de aanleiding of te wel de situatie of tegenslag. De B is de bril waardoor je naar de situatie of tegenslag kijkt; dit zijn je gedachten en overtuigingen. De C staat voor de consequentie die de A en B samen hebben voor je gevoelens en je gedrag.

Deze formule toegepast op mijn aanrijding van destijds leerde me het volgende:

A: Ik veroorzaakte een aanrijding.

B: Dit had me niet me niet mogen overkomen (overtuiging). Wat zullen ze we wel over mij denken (gedachte)?

C: Woede, stampvoeten en schaamte.

Mijn woede en schaamte werden niet zo zeer bepaald door de aanrijding, maar vooral door mijn niet-functionele overtuiging en gedachte erover. Toen ik me realiseerde dat een aanrijding iedereen kan overkomen, verdwenen de schaamte en woede als sneeuw voor de zon. Mijn 205-je? Daar heb ik nog jarenlang plezier van gehad.

Weten welke niet-functionele overtuigingen en gedachten jij hebt? Doe dan de gratis en vrijblijvende test.