‘Ik ben zo stom geweest toch weer een sigaret te roken’

‘Ik ben zo stom geweest toch weer een sigaret te roken’
27 november 2020 Hans Le Roux

Een cliënt belde mij omdat hij toch weer was gaan roken. Onderstaand een weergave van het gesprek, waarbij ik in verband met de privacy de naam van de cliënt heb aangepast.

Ik: Wat is er gebeurd?
Evert: Ik ben zo stom geweest toch weer een sigaret te roken.

Ik: Waar dacht je toen aan en wat voelde je?
Evert: Ik ben de gevolgen van Corona helemaal zat. Niets kan meer. Door dat sigaretje voelde ik me even wat prettiger, maar daarna voelde ik schaamte en was ik boos op mezelf. Het is allemaal voor niets geweest!

Ik: Ben je bereid deze gevoelens en gedachten te accepteren?
Evert: Dat vind ik heel lastig……

Ik: Maar……..?
Evert: ……… Maar, ik heb inmiddels wel door dat tegenhouden van gevoelens en gedachten me niets brengen. Ze verleiden me zelfs weer een sigaret op te steken. En ik snap ook wel dat ik aan Corona niets kan veranderen.

Ik: Dat heb je prima verwoord. Daar wil ik graag aan toevoegen dat gevoelens als boosheid en schaamte je ook wat duidelijk proberen te maken. Ze geven namelijk aan wat belangrijk voor jou is of wat je nu zo mist. Wat willen jouw boosheid en schaamte je duidelijk maken?
Evert: Dat gezondheid heel belangrijk voor me is.

Ik: Wat ga je anders doen?
Evert: Ik probeer het stoppen met roken vol te houden. En ik ga op zoek naar iets waar ik wel invloed op kan uitoefenen.

 

Wil jij net als Evert leren soepeler om te gaan met vervelende gevoelens en gedachten? Neem dan contact met mij op of download het gratis e-book over mentale veerkracht.